Radiointresserad?

Läs vidare här nedan. Tycker du att det verkar vara intressant skicka ett mejl så kan vi ordna en informationsträff för de som vill träffas oss och se vad vi gör.

Radiointresse kan betyda mycket. Man behöver inte ens en radio idag för att kunna lyssna på näst intill allt som virvlar runt i radiorymden. Har man en dator så fixar man det med rätt kunskap. Vill du veta hur kontakta oss på radioklubben Alpha.

Drömmer du om att kunna tala med andra människor via radio runt om i världen så kan vi visa dig hur. Du behöver inte ens utbildning eller amatörradiocertifikat för att kunna göra detta. Vill du ha lite kunskap först så hör gärna av dig. Ett amatörcertifikat ger dock tillgång till frekvenser som gör möjligheterna ännu bättre. (*1)

Är din ambition att endast kunna hålla kontakt med familj i ett krisläge när elnätet havererat så kan vi tipsa dig vad du behöver. Med mycket enkel utrustning kan du nå flera km. Vill du nå lite längre runt dina nejder 5-10 mil finns licensfria radioutrustning som klarar detta. Vi kan berätta vad du behöver.

Är du rörelsehindrad eller synskadad kan radiokommunikation ge dig ett mervärde. Ett lätt sätt att hitta nya vänner.

*1) Amatörradiocertifikat ser många som ett hinder då en hel del kunskaper i elektronikberäkningar krävs. I nästan alla länder utom i Sverige och Norge har myndigheterna skapat ett s.k. ”Instegscertifikat” som gör det mycket enklare att få tillgång till amatörbanden. Som det ser ut just nu verkar det som om Post och Telestyrelsen under 2023 kommer att tillåta en enklare form av certifikat. Begränsningarna innebär bl.a. att man inte får bygga sina egna sändare utan endast använda CE-märkt utrustning samt begränsad sändningseffekt.

Licensfritt – kostnadsfritt
Privatradio (kallas ibland PR-radio eller CB-radio.)

Helt fria frekvenser som alla, utan någon som helst utbildning, får använda är 27MHz, 69Mhz och 446Mhz (PMR) banden.

27MHz-bandet är ett band som många anser vara fullt av störningar. För de som gillar att ta kontakt med ”utlandet” är dessa ”störningar” just vad man är ute efter. Dessa ”störningar” ger stora möjligheter att få kontakt med andra länder och radiointresserade. De närmaste åren kommer att ge förträffliga möjligheter att tala med ”världen” då solfläcksantalet kommer att öka. Detta fenomen går i 11-års cykler. Det är dock bra att lyssna en del innan man trycker på sändarknappen. Det förekommer en del förkortningar och uttryck som är bra att förstå innan man börjar sända. Vill du få mera kunskap så hjälper vi till. Kanske kan vi ordna en liten kurs om några tycker att det är intressant.

69MHz bandet är i stort sett ”störningsfritt”. Man kan med en enkel antenn nå många mil runt sitt hemmaområde. Perfekt för den som vill ha lokala radiokompisar. Fler och fler skaffar 69MHz sändare och ibland ordnas s.k. samtalsringar där människor möts i etern.

PMR radio 446Mhz är små Walkie-talkies som man kan ha i bröstfickan. Dessa har dock kortare räckvidd men duger gott om man bara vill hålla kontakt med familjemedlemmar i skogen eller vid lokala kriser till exempel strömavbrott eller andra samhällsstörningar när mobilnätet kollapsat.

Amatörradio – certifikatkrav
Som radioamatör, med dagens kunskapskrav, får du bygga egna radiosändare och bygga om färdigbyggda. Ett amatörradiocertifikat ger dig stora möjligheter att laborera med apparater och kringutrustning. Stora krav på kunskap i elsäkerhet krävs. Utbildningen är ganska jobbig men matematikkunskaper för årskurs 9 räcker till för att klara proven om viljan finns. I Europa, förutom Norge och Sverige, kan man ta enklare certifikat i två eller tre steg. Nu verkar det som om Sverige under 2023 kommer att införa ett ”Instegscertifikat” som med en enklare utbildning ger tillgång till alla amatörband. Dock med begränsningar avseende sändningseffekt. Den begränsade effekten har ringa betydelse för hur långt man når ut i världen. Det beror mer på aktuella ”radiokonditioner” d.v.s. hur solfläckar och annat påverkar möjligheterna att nå långt.

För den som gillar att tävla finns massor av olika tävlingar att roa sig med inom amatörradion. Besök gärna Föreningen Sveriges Sändaramatörer. www.ssa.se

Bli medlem i ideella föreningen Radioklubben Alpha

Medlemsansökan kan du göra direkt på nätet: https://rkalpha.se/index.php/medlemsansokan

Läs mer på https://rkalpha.se